De tien geboden

Sommige beginners vinden beleggen vooral interessant. En dat is het ook. Maar de meeste beleggers streven vooral naar meer kapitaal. Een ding is zeker: een spaarrekening levert weinig rendement op. Aandelen kunnen wel zorgen voor serieuze vermogensgroei.

Er zijn verschillende redenen om te beleggen: een goed pensioen, sparen voor de kinderen of snelle vermogensgroei. Wat jouw reden ook is, zorg dat je goed begint. De tien geboden:

 1. Beleg alleen met geld dat je niet nodig hebt
  De meeste brokers kennen geen minimum, dus je kunt klein beginnen met aandelen kopen.
 2. Laat emoties buiten de deur
  Als er geld in het spel is, nemen emoties vaker de overhand. Emotionele beslissingen kunnen veel geld kosten. Maak een beleggingsplan en bewaar altijd je rust.
 3. Kies de juiste broker
  Kosten kunnen een grote hap uit het rendement nemen. Open een rekening bij een van de brokers met lage kosten.
 4. Leer van je fouten
  Maak je een beginnersfout? Geen probleem, maar probeer ervan te leren. Ga geen risico’s nemen om de fout goed te maken. Met veel risico nemen worden mensen soms snel rijk, maar vaker snel arm.
 5. Vergeet het woord ‘als’
  Achteraf gezien lijkt het altijd logisch. Als ik had verkocht… Als ik dat aandeel eerder had gekocht… Met ‘als’ verdien je geen cent. ‘Als’ zorgt alleen voor negatieve emoties.
 6. Zorg voor spreiding
  Spreiding is de basis van de portefeuilletheorie. Door spreiding aan te brengen, kun je de risico’s sterk verlagen. Beleg niet alles in één aandeel of sector.
 7. Laat je niet leiden door cycli
  De markten bewegen in cycli. Beursdalingen gaan vaak snel. Daarna komt de markt meestal tot rust, voordat de positieve trend inzet. Daarna komt vaak een overdreven optimisme en een periode van overwaardering. Ga niet mee in de angst en hebzucht.
 8. Van winst nemen is niemand armer geworden
  Aandelen verkopen gaat altijd om risico versus rendement. Het is verstandig om vooraf te bedenken wanneer je wilt verkopen. Je kunt de helft van de aandelen verkopen om risico te beperken. Als het aandeel verder stijgt is dat pure winst.
 9. Wacht niet met beleggen
  Wachten met beleggen kost geld. Beleggen kun je alleen goed leren door te beginnen. Als je wacht totdat je alles weet, dan zul je nooit beginnen met beleggen.
 10. Zaai kennis en oogst rendement
  Je gaat beter beleggen als je veel over aandelen leest. Bereid je voor door goede beleggingsboeken te lezen.

Reacties

reacties

2 Reacties op “De tien geboden”

 1. Klaas de Vlucht 24 september 2011 om 18:28 #

  Leuke lijst en best nuttig. Maar het zijn er maar 9 ipv 10. Bedankt

 2. admin 24 september 2011 om 23:52 #

  Dag Klaas, bedankt voor de tip. Er ging iets niet helemaal goed met de layout.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.