Chinese aandelen kopen

Het snelgroeiende China is een interessante markt voor investeerders. Maar hoe kun je Chinese aandelen kopen? Het antwoord is wellicht anders dan je verwacht. Het is waarschijnlijk handiger om niet rechtstreeks aandelen te kopen.

Beleggen in China

Er zijn meerdere manieren om te investeren in de Chinese markt. De beste manier is om te zorgen voor een gediversifieerde portefeuille. Dit kan bijvoorbeeld door het opnemen van verschillende Chinese groeisectoren in uw portefeuille.

Is het kopen van Chinese aandelen complex?

Het kopen van individuele aandelen in China is op zijn zachts gezegd vrij lastig. Dit geldt met name wanneer je Chinese aandelen in de financiële sector wilt kopen. China’s aandelenhandel is minder transparant dan in Europa. Sinds begin jaren negentig is het mogelijk om aandelen te kopen in Chinese bedrijven op de aandelenbeurzen in Shenzhen en Shanghai. Buitenlandse beleggers handelen echter fors minder in deze aandelen dan de lokale Chinese belegger. En dat heeft een reden.

Het is voor buitenlanders niet mogelijk om in alle beursgenoteerde  Chinese aandelen te handelen. China heeft daarvoor twee speciale aandelenklassen in het leven geroepen waar buitenlanders wel toegang toe hebben, de B-aandelen in Shanghai en de H-aandelen in Hongkong. Het is moeilijk om jezelf goed te informeren over individuele Chinese aandelen. Chinese beleggers zijn beter geïnformeerd, doordat zij dicht bij het vuur zitten en dat is een voordeel in deze markt die beduidend minder transparant is dan de westerse markten. Bedrijven publiceren weliswaar financiële berichten, maar controle op de gegevens is er niet of nauwelijks. Hoe selecteer je dan het juiste Chinese aandeel? Gelukkig zijn er ook andere manieren om in China te beleggen.

Eenvoudig beleggen in Chinese indextrackers

Het is eenvoudiger om met behulp van trackers te beleggen in China. Trackers zijn goedkoop en transparant. Onderzoek toont aan dat trackers in 79% van de gevallen een beter rendement laten zien dan vergelijkbare beleggingsfondsen. Trackers volgen automatisch een selectie van aandelen. Dit zijn twee populaire trackers die de Chinese index volgen:

  • De iShares tracker
    (symbool: FXC – staat in Amsterdam genoteerd)
  • De Lyxor ETF China Enterprise trackers
    (symbool: TASI – staat in Parijs genoteerd)

Deze trackers weerspiegelen de Chinese versie van de AEX index. Echter, in de Chinese index hebben de banken een zwaar gewicht. Als de banken omhoog gaan is dat positief, maar als de banken dalen dan heeft dat een sterk effect op de index. Het is maar dat u het weet. De trackers verschillen in essentie weinig van elkaar. Alleen de kosten kunnen enigszins verschillen. Bij uw broker kunt u deze kosten zien.

Goedkoop beleggen in China?

Wilt u beleggen in China? De eerder genoemde trackers zijn te koop bij de online broker Binck. Open een gratis rekening en maak je eigen keuze. Vraag de gratis brochure aan op de website van Binck.

Tip! Binck heeft nu een mooie actie lopen voor iedereen die een gratis rekening opent: Ontvang €200 starttegoed >>

Reacties

reacties

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.